Neurofeedbacktraining
EEG-neurofeedback of EEG biofeedback is voor een aantal aandoeningen een bewezen techniek om hersenactiviteit te veranderen.
Digoloog werkt met Hersencentrum actief samen aan wetenschappelijk onderzoek naar de techniek (in samenwerking met Vrije Universiteit Amsterdam en Ludwig Maximilian Universiteit München).
Door elektroden op de schedel te plaatsen meten we het EEG (elektro-encefalogram). Een EEG geeft de elektrische activiteit weer die door onze hersenen geproduceerd wordt. Diverse hersengebieden produceren een eigen ‘ritme’ van activiteit en verschillende ritmes worden geassocieerd met een bepaalde mentale toestand. De door de elektroden geregistreerde gegevens worden via een computer gepresenteerd (visueel en/of auditief) aan de therapeut en cliënt. De presentatie aan de therapeut is het EEG terwijl de cliënt de terugkoppeling krijgt door middel van een computerspel, film of muziek. De hersenen ‘spelen’ het computerspel of bepalen de kwaliteit van de film door de gewenste hersenactiviteit te produceren. Langdurig en goed trainen kan de hersenen blijvend in een betere conditie brengen.
Wanneer wordt Neurofeedback aangeraden?
Ondanks alle positieve berichten die via de media worden verspreid is het belangrijk te vermelden dat neurofeedback geen wondermiddel is. Op basis van diverse gepubliceerde onderzoeken, alsmede onze klinische ervaring kan worden gesteld dat neurofeedback een geschikte methode is voor het verminderen van klachten bij ad(h)d. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ook voor overige aandoeningen zoals bijvoorbeeld dyslexie, ocd en slaapstoornissen mogelijkheden zijn voor interventie met behulp van neurofeedback. In alle gevallen echter blijkt individuele diagnostiek de beste voorspeller voor mogelijkheden met deze techniek en is succes niet gegarandeerd. Voor vragen over specifieke klachten kunt u contact opnemen.
Op dit moment lopen er vele onderzoeken naar neurofeedback bij diverse aandoeningen en bij klachtenvrije mensen die hun prestaties willen verbeteren. Ook onze praktijk is actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek zowel in Nederland (Vrije Universiteit Amsterdam) als in het buitenland.
Zijn er risico’s aan neurofeedback verbonden?
Er zijn geen bekende lange termijn risico’s verbonden aan neurofeedback wanneer dit onder professionele begeleiding plaatsvindt. Echter, voor iedere behandeling waarbij veranderingen plaatsvinden geldt dat dit zowel positieve of negatieve effecten kan hebben. Aan ons gerapporteerde tijdelijke bij-effecten zijn lichte hoofdpijn, veranderde slaapbeleving en milde vermoeidheid vlak na een training. We raden u dan ook aan hiermee rekening te houden wanneer u wilt starten met deze trainingen.
Hoe gaat dat in de praktijk?
Voordat neurofeedbacktraining begint is uitgebreide diagnostiek essentieel. De eerste afspraak bestaat altijd uit een intake waarin de klachten worden besproken. Tevens wordt standaard een neuropsychologische screening gedaan (kort NPO) en een (q)EEG onderzoek. Na de diagnostische fase wordt een individueel trainingsprogramma gemaakt met als doel om ‘klachten te verminderen en krachten te benutten’. Alle onderzoeken kunnen zowel plaatsvinden in Alkmaar als Amsterdam.
Wat zijn de kosten voor Neurofeedback?
Een losse neurofeedbacksessie kost bij Digoloog 60,50 per sessie. Dit is inclusief 21% btw (€50,- ex btw). De trainingen worden dan uitgevoerd door een Ba neuropsycholoog in de laatste fase van de masterstudie. Het intaketraject en het vaststellen en maken van het neurofeedbackprotocol wordt door een BIG geregistreerde GZ-Psycholoog of Psychotherapeut gedaan.
Kan neurofeedback worden vergoed?
Neurofeedback kan niet worden vergoed.
Per gemeente en verzekeraar gelden diverse tarieven die voor uw eigen rekening komen. Neurofeedback wordt vrijwel uitsluitend aangeboden in combinatie met psychologische begeleiding. Dit gedeelte kan worden vergoed wanneer u een verwijzing van uw huisarts heeft voor sGGZ of bGGZ. Uw hoofdbehandelaar is dan altijd BIG geregistreerd.
Vraagt u ons gerust voor hulp bij het uitzoeken van de specifieke kosten voor u.