Training ‘Omgaan met verward (onbegrepen) gedrag’ op 4 april

Training ‘Omgaan met verward (onbegrepen) gedrag’ op 4 april

Training ‘Omgaan met verward (onbegrepen) gedrag’ op 4 april

Op dinsdag 4 april organiseert het Trimbos-instituut een training over het omgaan met onbegrepen gedrag. Veel mensen vinden het lastig om in te schatten hoe ze het beste kunnen handelen wanneer ze in een situatie terechtkomen waarin iemand gedrag vertoont dat moeilijk te plaatsen is. In de geestelijke gezondheidszorg en in beroepen waarin je met veel verschillende mensen in aanraking komt – zoals in winkels, het openbaar vervoer of achter de balie – kunnen dergelijke situaties vaker voorkomen. De training ‘Omgaan met verward (onbegrepen) gedrag’ geeft informatie over het herkennen van dit type gedrag en gaat in op mogelijke oorzaken hiervan. Ook worden er handvatten aangereikt om adequaat op de situatie in te kunnen spelen.

Beschrijving van de training door het Trimbos-instituut:

Leer adequaat reageren

U krijgt iemand aan de balie die een zeer nerveuze indruk maakt. Op dwingende toon eist ze ‘de baas’ te spreken omdat ze u niet vertrouwt. Ze zegt al eerder iemand hier gesproken te hebben waarna haar persoonlijke gegevens ineens bij de buren bekend waren. Op uw antwoord dat u niet goed volgt waar dit over gaat, wordt ze ineens heel boos en roept dat u dat heus wel weet, dat ze hier niet meer tegen kan en dat u op moet houden haar leven te verpesten.

Herkent u dit soort situaties? Heeft in uw werk wel eens te maken met mensen die anders reageren dan ‘normaal’, mensen die onder invloed lijken, de ‘weg’ kwijt zijn of agressief reageren? Met deze training verdiept u uw kennis over dit soort gedrag en vergroot u uw vaardigheden om er adequaat op te reageren.

Wat leert u?

Wat is verward gedrag?
Mogelijke oorzaken (alcohol, drugs, psychische problemen, verstandelijke beperking)
Handvatten om goed op dit gedrag in te kunnen spelen

Samenvatting

Mensen die werken in het openbaar vervoer, achter de balie of achter de kassa ontmoeten tijdens hun werk veel verschillende mensen. Zij krijgen soms ook te maken met mensen die anders reageren dan ‘normaal’, mensen die onder invloed lijken, de ‘weg’ kwijt zijn of agressief reageren. Dit soort ‘verward gedrag’ kan allerlei oorzaken hebben, zoals gebruik van alcohol of drugs, een lichte verstandelijke beperking, een psychose of een ingrijpende levensgebeurtenis. Vaak gaat het ook om een combinatie van factoren. Wanneer u tijdens uw werk met dit gedrag in aanraking komt, is het belangrijk te weten waar het vandaan kan komen en hoe u er het beste op kunt reageren om erger te voorkomen. Dat leert u in deze training met een deel zelfstudie en een bijeenkomst met intervisie/casuïstiek.

– – –

Praktische informatie over de training en de mogelijkheid om je aan te melden vind je hier. Meer weten over verward of onbegrepen gedrag? Bekijk dan ook eens deze pagina.

1 Reactie
  • Anoniem
    Geplaatst op 16:12h, 29 maart Beantwoorden

    Ja, zeggen “u volgt het niet goed” is ook erg direct. Een hoogsensitief persoon kan dat ook moeilijk eerst nemen.
    Zeggen dat iemand iets niet goed volgt is erg “betuttelend” naar mijn mening’ .
    Is hier een trauma-response? dit is erg gevaarlijk om dit als “agressie” te bestempelen omdat dit juist vaak een “help” kreet is.
    Het “verward gedrag” noemen maakt ook dat de mens gelijk dichtklapt, dat is een zware benaming (ik vind onbegrepen beter)

    Trauma-responses begrijpen is een erg belangrijk onderwerp en ook meenemen waar diegene in verkeert op dat moment in het leven. Ik merk in mijn leven dat trauma-responses niet begrepen worden en zelfs boos op wordt gereageerd tot bestraft (wat overlapping is van kindermishandeling)

Geef een reactie